Conversatie beginnen

Wat zijn oorzaken van droge ogen?

Het hebben van droge ogen kent meerdere oorzaken. De achterliggende reden is dat er onvoldoende of slechte kwaliteit traanvocht wordt geproduceerd. Er zijn een aantal oorzaken waardoor het vocht in de ogen verstoord wordt:


  • Ongevoelige hoornvliezen zorgen ervoor dat de traanklier een minder sterk signaal krijgt om traanvocht aan te maken. Daarbij kan het ook voorkomen dat de kliertjes in de ooglidranden kunnen gaan ontsteken met als gevolg dat de stabiliteit van het laagje traanvocht veranderd.

  • Uitdroging van de ogen kan ontstaan wanneer je lange tijd in een ruimte verblijft met droge lucht. Dit kan voorkomen in kamers met airconditioning. Daarnaast kunnen droge ogen ook ontstaan bij een lange blootstelling aan harde wind of rook.

  • Het te weinig of onvolledig knipperen van de ogen. Wanneer dit niet gebeurd komt er geen nieuw nieuw laagje vocht over de ogen. Dit kan voorkomen wanneer je langdurig naar een beeldscherm staart of lang aan het lezen bent.

  • Het gebruik van contactlenzen. Hierdoor functioneren de talgkliertjes in de ogen minder goed. waardoor er minder traanvocht wordt geproduceerd.

  • Droge ogen kunnen ook ontstaan bij bepaald medicijngebruik. Voorbeelden hiervan zijn antidepressiva, medicijnen tegen een hoge bloeddruk (bètablokkers) of antihistaminica (middelen tegen bepaalde allergieën). 

  • Tijdens het ouder worden kunt u last krijgen van droge ogen. Het is normaal dat hoe ouder u wordt, hoe minder traanvocht door de traanklier wordt geproduceerd.

  • Vrouwen die een hormonale verandering ondergaan kunnen last krijgen van droge ogen, bijvoorbeeld tijdens de overgang.

Bestanden kiezen of sleep bestanden hierheen
Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee
  1. Nationaal Oogcentrum (Naarden)

  2. Geplaatst

Opmerkingen